MENÜ

BUNDÁS PAJTÁS
"Az ön kedvence a mi szívügyünk!"

 

Néhány szó a hörcsögökről!

 

Legkedveltebb Hörcsög fajták:

 

Dzsungáriai törpehörcsög,

Roborovszky törpehörcsög,

Szírai aranyhörcsög,


lucky.jpgA hörcsögök természetüknél fogva félénkek, nap közben szeretnek szunyókálni és csak sötétedéskor indulnak élelemszerző körútjukra. Az estét rágcsálással és más aktív tevékenységekkel töltik.

Ha valamely oknál fogva mégis a felébresztése mellett döntenénk, vegyük figyelembe, hogy ő ezt személyes sértésnek veszi, és harapással fogja megtorolni, úgyhogy adjunk neki időt az eszmélésre!

Tehát csak akkor válasszuk ezeket a kisállatokat házi kedvencünkké , ha alkalmazkodni tudunk az életmódjukhoz. Mert ha őket akarjuk rákényszeríteni a mi életritmusunk követésére , egy igen csak mérges házi kedvencre teszünk szert!


Az élelmet a pofazacskóikba gyűjtik és egy raktárnak kijelölt helyen/ sarokban/ halmozzák fel. Erre figyeljünk az etetéskor mert hihetetlen mennyiséget tudnak összepakolni , ami rothadásnak , penészedésnek indulhat.


Mi szükséges a tartásukhoz?hamster.jpg

Ketrec vagy terrárium?Hatalmas választékot vonultathatunk fel a ketrecek terén. Lehet venni egyszerű ketrecet , amit magunk rendezünk be , de számos extrán berendezett ketrec is kapható.


Tarthatjuk megfelelően magas , jól szellőző terráriumban is. Ennek az előnye , hogy nincs forgács szóródás.

Fadarabokkal, ágakkal is változatossá tehetjük állataink férőhelyét. Építhetünk alagutakat, esetleg időnként betehetünk egy mókuskereket.

Kis kedvenceink igen tiszták. Általában kijelölnek egy WC-nek , egyet raktárnak és egyet fekhelyüknek.


Mire ügyeljünk?


- A ketrecet , terráriumot mindenképpen vízszintes helyre, polcra, szekrényre vagy asztalra állítsuk, semmiképpen ne tegyük a földre. Ott hidegebb van mindig.
-Győződjünk meg róla, hogy nem éri huzat és nincs túl közel a fűtőtesthez.
-Ne tegyük közvetlen ablak elé főleg a melegebb hónapokban.
-Lehetőleg televíziótól és rádiótól távol helyezzük el, hogy azok ne zavarják az állatot.
-Tartsuk kisgyerekek , számára elérhetetlen helyen, nehogy véletlenül lelökjék
.

-Jól záródjon , ne legyenek olyan rések amin kis kedvencünk kiférhet.

-Más ragadózó kedvencünket tartsuk távol , mert prédának tekinthetik.Alomként por mentes forgácsot , csutka almot és némi szénát használhatunk.Etetés -itatásTévhit , hogy a rágcsálóknak nincs szükségük vízre! Nem elég a zöldségekkel és gyümölcsökkel bevitt folyadék mennyiség kedvencünk számára. Legyen előtte mindig elérhető helyen friss víz!

Legjobbak erre a csőrös , golyós itatók. Ebből elég a legkisebb méretet választanunk.Táplálékaik:

-magkeverék , rágcsálótáp , alma , répa , fonnyasztott fű félék , nem mérgező gallyak,aszalt gyümölcsök , pelyhek , kutya keksz

A lényeg ne tartalmazzanak cukrot , ne legyenek puffasztóak.

Az ásványi sókat nyalósóval pótoljuk.


A hörcsögök foga egész életükön át folyamatosan nő . A túlnőtt fogak betegséghez , táplálkozási nehezítettséghez vezetnek! Fogkoptatóval védekezhetünk ez ellen , amit különböző ízben és formában megvásárolhatunk! Ez kalciumban is gazdag.

Kedvenceink szeretik a fehérjetartalmú eledeleket is. Pl.: szárított hal , kukacok , lárvák . Túró , sajt , főtt hús./ ne legyen fűszerezett!/


Roborovski törpehörcsög:

Eredeti élőhelyén főleg a sztyeppés, félsivatagos részeket lakja ez a kedves kis rágcsáló.

A kifejlett állatok hosszúsága legfeljebb 6-7 cm, a farok hossza is csupán 0,5-0,8 cm.

A szemük és fülük - a testhez viszonyítva - nagy és feltűnő. Nyilván azért, mert leginkább alkonyatkor és hajnalban vannak ébren.

A legtöbb hörcsögfajtától eltérően nem verekszenek, ezért több, akár 10 példányt is együtt tarthatunk. Ha már egy párnál több tartózkodik a terráriumban, akkor nem szaporodnak!


A kölykök már néhány hetesen ivarérettek, de a nőstények első fedeztetésével várjunk kb. 4 hónapos korukig! Szaporodási időszakuk van, amely tavasztól őszig tart. Télen egyáltalán nem ellenek. A szaporításuk elég nehéz!A roborovski törpehörcsög társas állat, de csak ha egyetlen párt tartunk együtt, akkor szaporodnak. Az egyneműek is békésen élnek egymás mellett. Csak ha jó körülményeket biztosítunk számukra, akkor remélhetjük, hogy szaporodni fognak.

A nőstényt a szülés után nem kell különtenni a hímtől, csak ha már nem akarjuk többé szaporítani.


A két szülő együtt neveli a kölyköket. A vemhességi idő kb. 20 nap. A pár számára a szülés és a felnevelés idejére biztosítsunk nyugodt körülményeket. Amíg a kölykök nem érik el a 3 hetes korukat, addig ne zavarjuk őket, mivel a szülők hajlamosak arra, hogy a védtelen kicsiket megöljék.


A kölykök csupaszon, csukott szemmel jönnek a világra. Jelenlétüket csak nagyon vékony, síró hangjukról lehet felismerni. 2 hétig csak szopnak, de ezután már a fészket elhagyva (bár anyjuk igyekszik visszavinni őket), elkezdik kóstolgatni a szilárd élelmet.

A kölyköket kb. 4 hétig kell az anyjuk mellett tartani, ezután válasszuk el őket.


Általában eddigre már megszületik a következő alom, és a nagyobb kölykök már csak zavarják a szülőket.


Dzsungáriai törpehörcsög

Belső Ázsiából származnak, a sztyeppén élnek, s rokonaikhoz hasonlóan föld alatti járatokban laknak.

Viszonylag kisméretűek, többnyire nem haladják meg a 10 cm-es testhosszt. A leggyakoribb fajta színe megegyezik a vadtípussal. Több fajtájuk ismert, a legfigyelemreméltóbb az ún. Winter White, akik megőrizték a fogságban is azt a képességüket, hogy télire fehér bundát "öltenek".Átlagosan 1,5-2 évig élnek, 3-4 hetesen már elválaszthatóak anyjuktól, de az ivarérettséget csak 2-3 hónaposan érik el.

Ha szaporítani szeretnénk őket, ennek a legnehezebb része a megfelelő párok találása, ugyanis néha nem képesek együtt élni kiválasztott kedvenceink.

Ha megfelelő párt találunk, akkor viszont sok esetben már pár óra múlva be is következik a megtermékenyítés.

Ezután a nőstény szép lassan elkezd fészket építeni. Ehhez mindent felhasznál , amit a terráriumban fellelhet. 2-3 hétig tart a vemhesség, és ez nagyon jól látható a nőstény alakján is.Feltűnő még továbbá, hogy a hím kiköltözik a közös fészekből, s hogy a nőstény már akkor visong, ha a hím csak ránéz.

Ilyenkor különvehetjük a hímet, ha túlzottan elfajulna a helyzet, de ha bent hagyjuk, akkor a születés után 1-1,5 hét után már a ő is segíteni fog a kicsik őrzésében,gondozásában.

Egy alomban 3-7 kicsi lehet, de sok esetben nem tudja mindet felnevelni.

A kicsik fejletlenül, csupaszon, vakon és süketen jönnek a világra.

A 2. hét tájékán kinyitják szemeiket, igaz, már vakon is elindulhatnak felderítő utakra. Szüleik legnagyobb ijedelmére .

3 hetes korukra már önállóak, s nem sokkal később - 3-4 hetesen - már el is lehet őket választani az anyjuktól.1182200702.jpg

Egy kis türelmet , és...

Jönnek a malacok!!

 

Hírek

  • Fórum
    2010-01-18 06:51:20

    Fórum lehetőség! Kattints a kezdőoldal alján található linkre é beszélgess , kérdezz! Nyithatsz új témákat is! Szeretettel várunk!

Szavazás

Milyen háziállatod van?
macska
kutya
rágcsáló
díszmadár
hüllő
díszhal
egyéb
Asztali nézet