MENÜ

BUNDÁS PAJTÁS
"Az ön kedvence a mi szívügyünk!"

LETÖLTHETŐ ISMERTETŐ FÜZETEK

 

Gyakorta előforduló betegségekhez segítség:

 

/_userfiles_/bundaspajtas/diagnosis_tablazat_halbetegsegek_az_akvariumba.pdf

 

Algák felismerése , kezelés:

 

/_userfiles_/bundaspajtas/alga_ellenorzo_lista.pdf

 

Ha bármiben segíthetünk keress meg bátran!

 

7_1.gif

Hogyan rendezzem be az akváriumomat?

vithalani.gifvithalani.gifvithalani.gif

 

Eldöntötted, hogy szeretnél egy akváriumot, de nem tudod, hogyan is kezdj hozzá? Pár gondolattal hozzájárulunk a dilemmáid megoldásához!

 


Az akvárium üde pontja lehet a lakásnak, ha ügyelünk a helyes berendezésre, illetve arra, hogy a benne lakó halacskák és egyéb élőlények jól megférjenek egymás mellett, tehát egy kis kutatómunkának kell megelőznie az akvárium beindítását.

Az akvárium elhelyezése során több dologra kell odafigyelnünk:ne tegyük fűtőtest közelébe, vagy huzatos helyre.

Azt is el kell döntenünk, hogy milyen bútor fogja megtartani munkánk gyümölcsét- vegyük figyelembe az akvárium súlyát, a víz és az aljzat, illetve az egyéb berendezési tárgyak tömegét, és ezek tudatában vásároljunk, készíttessünk vagy készítsünk bútort.

 

Ami kell egy5_1.gif működő akváriumhoz:

 • A túl kis akváriumot nehéz igazán jól karbantartani: gyorsan romlik a vízminőség, illetve leendő élőlényeink életterét tekintve sem a legjobb választás. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebben kezelhető, ez az általános megfogalmazás a méretet illetően.

  Akvárium: El kell döntenünk, mekkora akváriumot szeretnénk, ehhez figyelembe kell venni azt, hogy milyen élőlényeket fogunk betelepíteni leendő kis életközösségünkbe.

 • Szűrés, levegőztetés: A halainknak szükségük van oxigénre, ezért ezt biztosítanunk kell számukra. A belső szűrő segítséget ad számunkra, oxigént biztosít, és a káros anyagokat illetve egyéb szennyeződéseket is kiszűri. Mindig ügyeljünk arra, hogy belső szűrőnk kapacitása megfeleljen akváriumunk méretének, hiszen ha ez a szabály nem teljesül, akkor olyan, mintha nem is tettünk volna semmit a medencébe.

 • Világítás: Mind a halainknak, mind növényeinknek szükségük van fényre. A növényeink csak akkor fognak megfelelően növekedni, ha elegendő fényt és tápanyagot kapnak. A világítás kiválasztása során is fontos adat az akváriumunk mérete, illetve a tervezett kis életközösség összetétele is.

 • Fűtés: A hidegebb időkben akváriumunk hőmérséklete lehűlhet, ami az élőlények elhullásához vezethet. Ezért fontos, hogy legyen egy fűtő berendezésünk is . Amennyiben lehetőségünk van rá, termosztátos fűtőt ( ezen állítható az elérni kívánt hőmérséklet) válasszunk. Nézzünk utána, hogy halainknak milyen hőmérséklet felel meg (célszerű hasonló igényű halakat választani a betelepítés során), és igyekezzünk ezt a hőmérsékleti tartományt megtartani. Kerüljük a hőmérséklet ingadozását, amennyire lehetséges, hiszen halainknak nem tesz jót a hirtelen hőmérséklet változás. Ajánlott egy hőmérő behelyezése is, hiszen annak segítségével tudjuk folyamatosan nyomon követni a vizünk hőmérsékletét.

 • Aljzat: Az aljzat kiválasztásánál törekedjünk a természetes színekre, kerüljük a természetben nem megjelenő árnyalatok alkalmazását. Az aljzatlakó halak igényeit is figyelembe kell vennünk, hogy ne sértse testüket az aljzat. Használhatunk gyöngykavicsot különböző szemcseméretekben, zúzott követ, bazaltzúzalékot, mosott és szitált sódert stb. Fontos, hogy az akváriumba helyezés előtt megfelelően megtisztítsuk aljzatunkat. Amennyiben módunk van rá, főzzük ki, és többször mossuk át, amíg a mosóvizünk tiszta nem lesz. A nem megfelelően átmosott aljzattal nem kívánt méreganyagokat, esetleg kórokozókat vihetünk be.

 • Dekoráció: A halak több fajtája kifejezetten szereti és igényli a búvóhelyek meglétét, ez biztonságot nyújt számukra, menedékül szolgál esetleges atrocitások esetén. Az akváriumba helyezhetünk bújóköveket, vasfát, szavannafát, szőlőtőkét, különféle köveket, kavicsokat (melyek vízben nem oldódnak), kagylókat stb. Mindig ügyeljünk arra, hogy a dekorációs elemeket is megfelelően tisztítsuk meg a behelyezés előtt. Kerüljük a giccses berendezési tárgyakat, hiszen a célunk egy természetes életközösség imitálása otthoni, mesterséges környezetben.

 • Növények: Az életközösségünkből nem hiányozhatnak a növények, jó búvóhelyeket teremtenek, dekoratívak és oxigént is termelnek (A fotoszintézis során kivonják a halak által termelt széndioxidot a vízből, és oxigénnel dúsítják azt). Az ivadékok túlélési esélyeit is növelik a növények, hiszen dús leveleik között elbújhatnak a nagyobb, számukra veszélyt jelentő halak elől. A növényeink számára biztosítanunk kell tápanyagokat és fényt a megfelelő fejlődéshez.

 

Mielőtt érkeznének a halak...

 

Az akváriumunkat be kell rendeznünk, fel kell töltenünk vízzel és be kell indítanunk a szűrést, mindezt a fentebb említettek alapján.

A rendszerünknek legalább két hétig úgymond üresjáratban kell mennie, hogy a víz és a szűrőközeg „élővé” váljon és kialakuljanak az élethez szükséges hasznos baktériumkultúrák.

Ügyelnünk kell a víz pH-értékére is, némely fajok a lágy vizet, mások a keményebb vizet kedvelik, így ezt is leendő halaink igényei szerint kell alakítsuk.

A csapból közvetlenül kiengedett vizet nem szabad az akváriumunkba tölteni, hiszen tele van nem kívánatos anyagokkal, például klórral, mely károsan hat bizonyos élőlényekre. Célszerű a vizet pihentetni egy erre kijelölt vödörben például (amit másra nem használunk, hogy valóban tiszta maradjon) napokig, így a klór és az egyéb kedvezőtlen anyagok elillannak belőle. Használhatunk a beállási idő gyorsításához Aquakristály tablettát , a szennyeződések és nehézfémek megkötésére vizkezelő cseppeket , illetve a klór  eltávolításához Antiklór cseppet. Ezt a vízpihentetéses módszert a vízcserék során is alkalmazzuk.

 

Amikor már „él” a víz...

halak3.gif

Megkezdődhet a halak beszerzése. Jó előre utána kell néznünk, hogy milyen halakat szeretnénk tartani, hiszen az akvárium beindítása már ennek függvényében történik.

A leghelyesebb választás a biotóp akvárium. A biotóp szó azt jelenti, hogy a választott halak azonos élőhelyűek, ennek nyomán azonos vízparamétereket igényelnek, így gondozásuk sem jelent komoly gondot.

A társas akvárium összeállításakor ritkán kerülnek egymás mellé azonos élőhelyű halak. Tehát tetszés szerint összeválogatott halakról van szó.

Az akvárium benépesítése során az egyes szabály érvényes: egy liter vízre egy centiméter kifejlett hal jusson. Ez elég furcsán hangzik, ezért egy gyors példa: egy hím szivárványos guppi (Poecilia reticulata ) testmérete 3-4 centimétert ér el kifejlett korára, így erre az egy halra 3-4 liter vizet kell számolnunk.

A biotóp akváriumba való halak kiválasztása a legegyszerűbb, hiszen élőhely szerint kell keresnünk a fajokat, így azonos szükségletű halakat válogatunk. (Trópusi esőerdő biotóp közössége pl.: vörös neon /Paracheirodon axelrodü /, törpe tarkasügér /Aplstogramma cacatuoides /, pandaharcsa /Corydoras panda/).


Amennyiben társas akváriumot tervezünk, vegyük figyelembe, hogy a kiválasztott halaknak milyen igényeik vannak. Emellett annak is utána kell néznünk, hogy a kiválasztott halak megférnek -e egymás mellett békében (pl.: vitorláshal mellé nem veszünk fátyolos úszójú halat, mivel a vitorlásunk hajlamos a csipkelődésre).

Az akváriumunk akkor lesz mutatós, ha a felső-, középső- és alsó szférában is tartózkodnak halaink.

Az alsó szférában tartózkodó halakat nevezhetjük az akvárium takarító-személyzetének is általában. Az aljzatlakó halak sokat segítenek nekünk a takarításban. Összeszedegetik a megmaradt haleledelt, elhullott növényi részeket, ezáltal hozzájárulnak a medence tisztaságához. Aki hajlamos túletetésre (persze nem extrém túletetésről van szó!), feltétlenül vásároljon aljzatlakókat, így nem kell küszködnie a vízminőség romlásával.

Amikor hazavittük a frissen szerzett halainkat, a zacskóban tegyük be őket az akváriumunkba kb. fél órára, hogy megszokhassák új környezetük hőmérsékletét, mert ha túl gyorsan engedjük be őket az új helyükre, akkor sokkot kaphatnak, és ez akár az elpusztulásukhoz is vezethet.

Az új lakók etetéséről is gondoskodnunk kell, nézzünk utána a kiválasztott halak táplálásának vagy kérdezzük meg az eladót, hogy az adott fajnak milyen táplálkozásbeli illetve egyéb szükségletei vannak.

Köszönjük a cikket  Incusnak!

A BUNDÁS PAJTÁS AJÁNLATA:
Antiklór- , Metilénkék- , Oxigén-, vízelőkészítő cseppek 100ft/db-tól
Akváriumok 80ft/l-től
Légpumpák 899ft-tól
Fűtők 1800ft-tól
Hőmérők 150ft-tól
Haltápok 110ft-tól
Sera hal eledelek rendelhetők
Fagyasztott hal eleségek rendelhetők

 

Hírek

 • Fórum
  2010-01-18 06:51:20

  Fórum lehetőség! Kattints a kezdőoldal alján található linkre é beszélgess , kérdezz! Nyithatsz új témákat is! Szeretettel várunk!

Szavazás

Milyen háziállatod van?
macska
kutya
rágcsáló
díszmadár
hüllő
díszhal
egyéb
Asztali nézet